Про це повідомив сьогодні Міністр оборони Республіки Білорусь генерал-лейтенант Віктор Хренін. Він також сказав, що це рішення було ухвалено Президентами Білорусі та РФ «у зв’язку з наростанням військової активності біля зовнішніх кордонів Союзної держави та загостренням ситуації на Донбасі», як можна прочитати у телеграм-каналі Міноборони Білорусі.

Віктор Хренін, фото: Міноборони Білорусі

Офіційна версія причин для продовження з технічного погляду — збираються «ретельно опрацьовувати етапи оборони», які нібито «не були охоплені з таким ступенем деталізації» на попередньому періоді.

При цьому ви могли помітити, що ми використовували слово «навчання», тоді як Хренін використовує «перевірка». Ми вже чули таке формулювання трохи раніше від Олександра Вольфовича, держсекретаря Радбезу Білорусі. Він тоді ще казав, що «навчання» таки завершено, а от «перевірка» може продовжитися.

Але варто розуміти, що це гра слів, тому що нічого не заважає в рамках «перевірки» оголосити чергові «вчення». І є причини вважати, що так і буде — тому що на даний момент ця «перевірка» не має кінцевої дати, яку б Хренін назвав (і яку зазвичай називають у рамках міжнародних угод на кшталт Віденського документа).

фото з спільних російсько-білоруських навчань, Белта

Про ту іронію, що Росія та Білорусь спочатку самі наростили військову активність на кордоні та загострили ситуацію на Донбасі, а потім самі використовують це зараз для продовження цієї «перевірки», ми навіть не говоримо.

Ми продовжуємо моніторити рух російських військ на кордоні України. Якщо у вас є будь-яка інформація на цю тему, якою ви хочете поділитися, надсилайте нам на пошту [email protected] або надсилайте нам повідомлення на наші сторінки в соцмережах.