На північний-захід від Києва тривають бої з основною масою російських сухопутних військ, повідомила сьогодні зранку британська розвідка. За їх оцінками , війська знаходяться десь в 25 км від центру Києва. Також вони сказали, що російська колона, яка вже довго стояла на північ від Києва і потрапила на всі можливі супутникові фото, зменшилась. Про це також говорять свіжі супутникові знімки від Maxar.

Фото Maxar за 11 березня 2022, Берестянка, на північний захід від Києва. Тут помічено вантажівки з припасами і об’єкти, схожі на реактивні системи залпового вогню – передають БіБіСі

Як зазначає британська розвідка, це може говорити про намір Росії оточити столицю.

При цьому треба розуміти, що Київ – це величезна 6,5 млн агломерація. Він розкинувся на два берега. Експерти зазначають вже давно, що це провальна ідея з технічної точки зору. Але треба також розуміти, що Росія буде продовжувати спроби.

А ми будемо продовжувати слідкувати за ситуацією.

Нагадуємо мова про колону, яку зафіксувало супутникове фото Maxar від 28 лютого, опублікований Reuters. Тоді він показав майже 60-кілометрову колону військової російської техніки вздовж шосе, на північному заході від Києва (біля с. Іванків), що рухалась в бік Гостомеля. Вже 3 березня, The New York Times опублікував дані британської розвідки, згідно яких багатокілометрова колона російської техніки “не досягла помітного прогресу” внаслідок спротиву українців та механічних несправностей. Тоді зазначалось, що вона протягнулась до півночі Києва приблизно на 64 кілометри, та знаходиться в 29 км від Києва (район Гостомеля). 

7 березня в Пентагоні під час чергового брифінгу про хід війни прокоментували, що також не помічають помітного просування російських військ. За їх спостереженнями знаменита колона теж стояла на місці – ймовірна версія була на той момент, що колона спалила пальне. 

Якщо у вас є інформація про пересування російських військ або будь-яка інша інформація, якою ви хочете з нами поділитись, пишіть на [email protected] чи телеграм @JavelinSt. Для особливо чутливих даних – пишіть, ми скинемо більш зашифровані канали.

Ви також можете долучитись до проекту, стати волонтером, автором чи підтримати проект. Тут можна дізнатись як.