Міська рада Бучі, фото БіБіСі

Через великий інформаційний потік, зараз буває складно слідкувати за розвитком подій. Так в якийсь момент було повідомлено, що Буча звільнена. Але як ми дізнались від місцевих, відео, яке вже розійшлося по багатьох інформаційних каналах з буцімто покинутою технікою, було інтерпретовано невірно. Російські окупанти не залишали свою техніку – вони ховають її у дворах мирних жителів, в дворах житлових будинків, а самі вони ховаються подекуди в будинках мирних людей.

Також стало відомо, що у вівторок ввечері, 15 березня, росіьйскі окупанти вчинили погром в адміністративній будівлі Бучанської міської ради та взяли в полон її співробітників і волонтерів.Сьогодні, пообідді, Бучанська міська рада повідомила, що заручники, живі і здорові, їх відпустили і вони повернулись до своїх рідних.

Як повіомила в ефірі каналу Еспресо Катерина Українцева, російьскі війська окупували Бучу 5 березня і вона залишалась такою на момент 15 березня. Як нам уточнити місцеві, вона залишається окупованою на момент 16 березня.
Далі ми наводимо більше з її інтерв’ю про події в Бучі,яка евакуювалась 11 березня.

підписуйтесь на наш телеграм-канал щоб бути в курсі актуальних новин

Так вона зазначає, що перші евакуаційні рейси мали відбутися 9 березня, але окупанти не пустили їх тоді до Бучі, хоч багато людей їх чекали. Тому 9 березня відбулася перша евакуація, але лише власними автомобілями. Бучанці–власники автомобілів підбирали усіх, кого могли, тому дуже велика кількість уже евакуювалася 9 березня. Багато прийшло людей з районів, куди було небезепечно повертатись – це Лісова Буча, це Буча-Квартал, ЖК «Нова Буча». Бучанська міська рада, тим не менш, за зриву повного евакуації забезпечила місця у бомбосховищах і у підвалах тим, хто не зміг дістатися в той же день. Вони були нагодовані, забезпечені усім необхідним, щоб зачекати наступного рейсу автобусів, і вже 10 числа відбулася масова евакуація – вже і автобусами, і автомобілями.

Катерина Українцева також звернула увагу, що в ряді ЗМІ поширилась некоректна інформаціяпро те, що Буча звільнена.

“Буча фактично окупована військовослужбовцями Російської Федерації, кадирівцями. Вона окупована фактично з 5 березня і до сьогодні, до 15 березня, фактично триває десятий день окупації.”

За її словами, 5 березня окупанти зайшли в район Сіколки і поводили себе дуже жорстоко, розстрілюючи машини цивільних, змушуючи людей сидіти у підвалах, не даючи їм можливості вийти з цих підвалів навіть нагріти собі їжі чи піти взяти харчування для дітей, які потребували.

“Це просто був ад. Для Сіколки це був ад!” – емоційно сказала Українцева.

За її словами, цей ад продовжився, коли 6 березня числа в Бучі зникла вода, світло, повністю мобільний зв’язок. Вона також додала, що на сьогоднішній момент Буча перебуває фактично в блокаді, тому що до Бучі неможливо дістатися будь-якими «зеленими коридорами», надати їм гуманітарну підтримку.

“Тому я звертаюся до усієї України, до усієї спільноти, що сьогодні ми маємо таку ситуацію: у віддалених районах Бучі люди не знають про евакуацію. Вони бояться переміщуватися просто по вулицях Бучі, тому що вся Буча окупована, блокпости – по всій Бучі.” – розповіла Українцева.

Вона також розповіла, що якщо спочатку окупанти заходили в приватний сектор, перевіряючи документи, шукаючи зброю, допитуючись, чи служив в АТО, дивлячись, яка є форма, чи є квадрокоптери, то з учорашнього дня вони пішли по багатоповерхових будинках.

“Ті квартири, які їм відчиняли – вони заходять, усе перевіряють. Більшість уже з’їхала людей – [тож] вони взяли в підвалах генератори, які залишилися, вони взяли техніку, болгарку, заїжджають у двір з двома БТРами і з тентованою вантажною машиною, вивантажуються, заходять цілими бригадами, зрізають у людей двері.

Люди на відстані дізнаються про те, що в їх квартиру вломлюються окупанти.

Катерина Українцева

Вона додала, що таким чином люди, які погано пересуваються, маломобільні групи населення – вони перебувають фактично в окупованій Бучі, не можуть дістатися до місця евакуації і їх можна забрати лише швидкими допомогами.

“це – найкричуща проблема! Дуже багато людей, з якими втрачено зв’язок. Дуже багато повідомлень особисто до мене, що люди пенсійного віку, дуже старенькі, не можуть отримати їжі, води, залишилися самі і з ними зовсім немає зв’язку. І це просто катастрофічно! Ми повідомляємо всім, що Буча повністю окупована, що вона блокована! Вона потребує допомоги! Ми просимо в міжнародної спільноти, Червоного Хреста цієї допомоги!”

Українцева зазначила, що не бачить іншого виходу ніж супроводження через «зелений коридор», ДСНС, швидких, Червоного Хреста. Вона додала, що на сьогоднішній момент в місті фактично не залишилося лікарні – окупанти повністю блокували і зайшли у лікарню, а лікарі, які евакуювалися, не захотіли співпрацювати з окупантами. Окупанти забрали усі карети швидкої допомоги. Також і пожежі, які відбуваються в місті, нікому гасити, тому що, за її словами, немає фактично цих служб.

“Фактично залишилися одиниці людей, які ще якось героїчно підтримують комунікацію щодо евакуації. Забезпечити нормальне функціонування міста в умовах повної окупації неможливо. Але ми маємо зараз подбати хоча б про порятунок тих людей, які там залишилися.” – додала Українцева

24 лютого росія напала на Україну. Наразі це 21 день повномасштабної війни рф проти України. Ми продовжуємо моніторити ситуацію. Якщо у вас є інформація про пересування російських військ або будь-яка інша інформація, якою ви хочете з нами поділитись, пишіть на [email protected] чи телеграм @JavelinSt. Для особливо чутливих даних – пишіть, ми скинемо більш зашифровані канали.

Ви також можете долучитись до проекту, стати волонтером, автором чи підтримати проект. Тут можна дізнатись як.