photo: Syria Civil Defence( White Helmets )https://www.syriacivildefence.org/en/

Після трагедії з бомбардуванням драматичного театру в Маріуполі, в якому ховалися жінки та діти, в одному з коментарів британо-ліванський журналіст Оз Катерджі написав: “Сподіваюсь українці швидко вивчать уроки, які довелось вивчити сирійцям у боротьбі з росією.” Він відразу ж порадив ніколи не розкривати локації прихистків для жінок і дітей, лікарень чи місць, де зберігається їжа, адже росія вдарить по ним найперше. “Не розкривайте локації навіть ООН”,- підкреслив він.

Ми вирішили розібратись більше – і подивились, які ще уроки можна вивчити на базі досвіду Сирії та їх Сирійськіх сил цивільної оборони, також відомих як Білі каски, які займаються порятунком, евакуацією та наданням невідкладної допомоги цивільним. За їх словами, вони врятували понад 100 000 життів цивільних і щонайменше 252 їхніх члени загинуло при цьому. При цьому зараз зараз Білі каски вже встигли висловити свою готовність допомгти українцям організувати власні загони першого реагування.

Про це розповів у своїй колонці для Washington post Джош Роґін, для якої він поговорив з лідером Білих касок Раедом Аль Салєхом. Він зазначає що ще ще у 2015 року, коли Путін відправив свої війська до Сирії допомогати президенту Башару ал-Асаду втримати владу, російські військові атакували мирних жителів, регулярно скоюючи воєнні злочини, цілились в лікарні, школи та критичну інфраструктуру.

Цю ж тактику, як ми бачимо зараз, російські війська використовують і в українських містах.

За словами Салєха, мета путіна – зламати волю мирного населення, а дикості його військ немає меж. «У російських військових немає принципів. Вони не поважають жодних прав людини. У них немає ані норм, ані етики», сказав Салєх. «Українці стикаються з найбільш звірячою, неетичною, злочинною машиною вбивств, яка сьогодні існує у світі, з якою ми стикаємося протягом останніх семи років».

Рогін також розповів, що Білі каски готують серію відео, які допоможуть українським цивільним навчитися виконувати завдання цивільної оборони, наприклад, як поводитися з нерозірваними ракетами чи як найкраще здійснити евакуацію з будівлі під обстрілом. Вони також готують переліки матеріалів та обладнання, яке знадобиться українським рятувальным та евакуаційним групам і готові відправити членів своєї організації, щоб поділитись досвідом.

Ми вибрали головне з порад Раеда Аль Салєха

1. Створити організації цивільної оборони у кожному місті, розділивши їх на невеликі команди по чотири-п’ять осіб. Бажано щоб вони були географічно розкидані та з невеликим швидкісним транспортом, який може легко доїхати до місця нападу. Салєх попередив, що не варто створювати жодних великих або постійних штабів – вони також стануть мішенню для російських бомб.

2. Для зв’язку – рації малого радіусу дії, а не стільниковий чи інтернет-зв’язок. Його можуть відстежити росіяни, і він все одно може не працювати на атакованій території.

3. Спостерігати за небом і чи немає російських літаків. Цим мають займатись члени команди, оскільки ця система раннього попередження часто краща за радари чи сирени.

4. Російський “Подвійний удар”. Розуміння підступної тактики російських військ також може врятувати життя, каже Салєх. Наприклад, російські ВПС відомі тим, що називають «подвійними ударами». Працює це так: російські літаки атакують мирних жителів, чекають прибуття команд першого реагування, а потім атакують уже й їх.

5. Правило 7-9 хвилин. Саме стільки є між двома атаками. «Ми дізналися, що після початкової атаки у вас є максимум від семи до дев’яти хвилин на те, щоб бодай щось у тому районі зробити, перш ніж вони знову туди вдарять», сказав Салєх. «Тому, ці сім-дев’ять хвилин – дійсно важливі».

6. Створити невеликі медичні пункти по всьому місту. Щоб вони могли впоратися з легкими пораненнями та зменшити навантаження на великі лікарні.

7. Тримати їх у таємниці й часто переміщувати. Інакше вони також стануть ціллю російських військових.

8. «Камера GoPro — найкращий спосіб боротьби з російською дезінформацією». «Говоріть усе, як є. – каже Салєх. – Показуйте реальну картинку з місця подій. Тому що, зрештою, факти залишаться фактами». Білі каски знають про це з перших рук – вони були і залишаються мішенню кампанії масової дезінформації російського уряду та режиму Асада, яка неправдиво звинувачувала їх у терористичній діяльності. Салєх сказав, що Путін ненавидить їх не лише за те, що вони рятують життя, а й за те, що вони при цьому документують російські військові злочини.

9. Приховуйте місцезнаходження прихистку для жінок і дітей, шпиталі, їжа. Не кажіть навіть ООН. росія вдарить по ним найперше. Це порада, яку ми додали, від Оза Катерджі.

10. Не повідомляти Організації Об’єднаних Націй GPS-координати медичних установ. Вона може стверджувати, що їй ця інформація потрібна для їхнього убезпечення. Але росіяни використають цю інформацію, щоб вдарити туди.

11. Не давайте, коли можливо, Москві жодного права голосу чи контролю при розподілі гуманітарної допомоги, навіть якщо це за програмою ООН. Кремль використовуватиме ці повноваження, щоб морити мирне населення голодом, як він це робить зараз у Сирії.

Салєх в інтерв’ю також додав, що попри інформацію про вербування деяких сирійців на війну на боці Росії з Україною, переважна більшість сирійців готові допомогти українцям боротися з російськими загарбниками. Українці демонструють вражаючу силу та хоробрість. Але попереду ще довгий шлях.

«Протягом останніх семи років сирійський народ протистояв Росії і ще не зазнав поразки. Тому ми віримо, що українці також можуть дуже довго чинити опір», каже Салєх. «Зрештою, саме воля громадян є наймогутнішою зброєю, навіть проти найсильніших військ світу».

24 лютого росія напала на Україну. Ми продовжуємо моніторити ситуацію. Якщо у вас є інформація про пересування російських військ або будь-яка інша інформація, якою ви хочете з нами поділитись, пишіть на [email protected] чи телеграм @JavelinSt. Для особливо чутливих даних – пишіть, ми скинемо більш зашифровані канали.

Ви також можете долучитись до проекту, стати волонтером, автором чи підтримати проект. Тут можна дізнатись як