Про це повідомив журналістам Держсекретар Ради безпеки Білорусі Олександр Вольфович, як передає білоруське урядове видання Белта.

За його словами, самі навчання завершено, але “раптова перевірка” триває.

«Навчання — один із етапів завершальної стадії перевірки. Перевірка може бути продовжена. Коли, до якого саме часу – рішення прийме керівник перевірки”, передає його слова білоруське урядове видання Белта.

Очікується, що завтра, 20 лютого, буде останній день спільних навчань Росії та Білорусі “Союзна рішучість-2022”, якими Росія продовжує пояснювати стягування до кордонів України безпрецедентної кількості своїх військ.

І чим довше “навчання” продовжуються – тим довше у Росії є можливість це робити.

При цьому цікаво, що ще 16 лютого білоруський Міністр закордонних справ Володимир Макей заявляв, що підрозділи російських Збройних сил покинуть територію Білорусії вже після закінчення спільних навчань «Союзна рішучість – 2022». Проте, як можна прочитати на офіційному сайті Лукашенка, він ще 14 лютого заявив, що це “їхня справа”, коли виводити війська і що вони виведуть, коли вирішать “з Президентом Росії це зробити” і “коли закінчаться тут навчання”, і що це “вони прийматимуть рішення”, бо це їхня територія.

Нагадаємо при цьому, що хоч територія і їх, але згідно з Віденським документом ОБСЄ, який підписали і Білорусь, і Росія, країни-учасниці зобов’язані надавати детальну інформацію щодо будь-якої військової активності на своїй території, коли беруть участь більше 9,000 військовиз (і це тільки наземного контингенту). І ми знаємо, що Росія його вже неодноразово порушувала.

Нагадаємо, Україна запросила від Росії надати детальну інформацію про свою підозрілу активність біля українських кордонів та дала РФ 48 годин. Країни Балтії звернулися до Білорусі з аналогічною вимогою щодо російсько-білоруських навчань. Росія дані не надала – тож Україна запросила зустрічі країн ОБСЄ, на яку Росія не з’явилася. Після чого традиційно переклала стрілки – мовляв, що це саме Україна проводить “незвичайну військову активність” на Донбасі.

Все це може означати, що найімовірніше ці навчання не закінчаться завтра, і продовжаться можливо в якійсь розмитій формі, яка дозволить Росії продовжувати перекидати та стягувати війська до кордону та посилювати напругу.

Ми продовжуємо моніторити рух російських військ на кордоні України. Якщо у вас є будь-яка інформація на цю тему, якою ви хочете поділитися, надсилайте нам на пошту [email protected] або надсилайте нам повідомлення на наші сторінки в соцмережах.