Вночі на 4 березня на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) в місті Енергодар до 4.30 ранку тривали обстріли російськими окупантами, внаслідок чого було виникла пожежа і було знищено навчально-тренувальний комплекс, відбулося попадання в перший енергоблок станції, пожежу було ліквідовано станом на 06:40. Російські окупанти зайшли на територію ЗАЕС, взяли під контроль керівництво та персонал. Втрати українських військових після нічного штурму Запорізької АЕС: загиблих – 3, поранених – 2, у тому числі 1 у тяжкому стані. Персонал станції не постраждав.

(Фото:Скріншот: ЗАЕС / YouTube)

 

За словами т.в.о.президента ДП “НАЕК “ЕнергоАтом” Петра Котіна, якщо попаде снаряд на паливні контейнери – це призведе до ядерної катастрофи. 

Що передувало події? Увечері 3 березня 2022 року російські окупанти важкою технікою у складі близько 100 одиниць прорвали блокпост на в’їзді до Енергодару та Запорізької АЕС, увірвалися в місто та почали обстрілювати атомну станцію. 

Яка наразі існує ядерна загроза на ЗАЕС? За словами т.в.о.президента ДП “НАЕК “ЕнергоАтом” Петра Котіна, на ЗАЕС знаходяться 6 реакторів, є палива в кожному з них, також розташована ядерна установка (сховище), де 150 контейнерів з паливом. Якщо попаде снаряд на них – це призведе до ядерної катастрофи. Під час надзвичайної ситуації два енергоблоки були відключені від системи, та зараз ми намагаємось їх перевести в безпечний стан. Якщо окупанти дадуть гарантії ядерної безпеки, ми приймемо рішення як убезпечити решту обладнання. 

Котін коментує: “під час Чорнобильської катастрофи вибух стався на одному енергоблоці, на Запорізькій станції їх шість, тож наслідки інтервенції та непрофесійного поводження з реакторними установками будуть в шість разів катастрофічнішими”. 

Також Петро Котін додає, що енергосистема України буде працювати у разі відключення станції Запорізької АЕС. 

Як передає видання “Лівий берег”, стан енергоблоків на ЗАЕС наступна: 

Енергоблок № 1: планово-попереджувальний ремонт.

Енергоблоки №№ 2, 3: відключені від мережі та переведені в безпечний стан.

Енергоблок № 4: у роботі, електрична потужність 690 МВт.

Енергоблоки № 5, 6: переведені в безпечний стан.