ЧАЕС повністю знеструмлена внаслідок ворожих дій окупаційних російських військ. Про це повідомили в «Укренерго».

ЧАЕС, фото: Тарасов, джерело: Громадське радіо

“Унаслідок ворожих дій російських окупантів повністю знеструмлена Чорнобильська АЕС! Бойові дії тривають, що унеможливлює ремонтні роботи та відновлення енергопостачання”, – йдеться у повідомленні.

Як повідомляє Громадське, місто Славутич теж знеструмлене.

Як повідомлялося рініше, російські військові захопили територію Чорнобильської АЕС.

Також відомо, що міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) констатувало припинення дистанційного передання даних зі встановлених на ЧАЕС систем контролю.

“Наразі ніхто не розуміє, що відбувається в Чорнобилі та що загрожує регіону. Вкрай небезпечна ситуація”, – зазначили у МАГАТЕ. 

У чому небезпека відсутності електропостачання?

Як пояснили в «Енергоатомі», без електропостачання залишились в тому числі ядерні об’єкти. На сховищі, за їх словами, зберігається близько 20 000 відпрацьованих паливних збірок, які потребують постійного охолодження. Це можливо тільки за наявності електроживлення.

Без охолодження зросте температура в басейнах витримки, виникне паріння, що призведе до виходу радіоактивних речовин у довкілля. Таку радіоактивну хмару вітром може перенести в інші регіони України, а також Білорусі, Росії, Європи.

Також без електроенергії не працює вентиляція на об’єкті – що значить що всі, хто там перебуває, включно з персоналом, отримає небезпечну дозу випромінювання. Без електроенергії також не працює система пожежогасіння — великий ризик у ситуації, коли пожежа легко може початись під час обстрілу станції або потрапляння снаряду.