наслідки обстрілу ЗАЕС російськими окупантами, джерело: https://www.pravda.com.ua/

15 березня в ефірі телеканалу “Рада” мер Енергодара Дмитро Орлов зазначив, що на Запорізькій АЕС майже щодня лунають вибухи. Також він зазначив, що систему сповіщення про небезпеку та повітряну тривогу російські окупанти вимкнули практично відразу. Тож у місті не можуть передбачити потенційну загрозу. Крім цього 14 березня російські військові підірвали частину боєприпасів на майданчику захопленої Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС). І планують далі здійснювати підриви на найбільшому ядерному об’єкті Європи.

За словами Петра Котіна, керівника ДП «НАЕК «Енергоатом», на брифінгу в Ukraine Media Center, будь-який уламок боєприпасу чи ракети, який потрапить туди, може спричинити ядерну катастрофу чи витік радіації. Він також зазначив, що окупація ядерних об’єктів є актом ядерного тероризму і шантажем “України та цілого світу”.

“Атомні станції добре захищені, тож росіяни їх використовують у якості безпечних для них військових частин. Ніхто не вступатиме з ними в бій там. Під час боротьби з загарбниками на території станції існує висока ймовірність щось пошкодити з жахливими наслідками. Тому окупанти роблять це. Водночас самі вони почувають себе захищеними”- зазначив Котін.

В інтерв’ю НВ він також наголосив на набезпеці пошкодження ізоляційних споруд чи сховища відпрацьованого палива на ЧАЕС

“Може статися як локальний викид радіації із забрудненням навколо сховища, так і викид, який загрожуватиме всій країні, країнам Європи, тій же росії. Може статися катастрофа, співставна з масштабами аварії на ЧАЕС у 1986 році, але втричі більша”.

Він додав, що у порівнянні з ЧАЕС, “ЗАЕС більш захищена. Тобто якщо ви будете обстрілювати це, то вам потрібно пробити кілька бар’єрів, перш ніж ви дістанетесь до паливних елементів і спровокуєте радіаційну аварію”.

На даний момент зв’язок є з персоналом ЗАЕС та ЧАЕС. Але також на майданчику ЗАЕС присутні спеціалісти Росатома.

12 березня керівник ДП “НАЕК “Енергоатом” Петро Котін розповів, що на Запорізькій атомній електростанції зібрали керівний персонал і повідомили, що тепер станція перебуває у власності Росатому.

______

Чорнобильська атомна електростанція (ЧАЕС), яка живить місто Славутич, та була захоплена російськими військовими невдовзі після масштабного вторгнення в Україну, знову повністю знеструмлена, 14 березня була знову пошкоджена окупантами.

Раніше її лагодили майстри ПрАТ “Укренерго” після того, як ЧАЕС була знеструмлена вперше, 9 березня.

______

Рівненська АЕС, Хмельницька АЕС та Південноукраїнська АЕС залишаються підконтрольними Україні та працюють в стабільному режимі.

Ми продовжуємо моніторити ситуацію. Якщо у вас є інформація про пересування російських військ або будь-яка інша інформація, якою ви хочете з нами поділитись, пишіть на [email protected] чи телеграм @JavelinSt. Для особливо чутливих даних – пишіть, ми скинемо більш зашифровані канали.

Ви також можете долучитись до проекту, стати волонтером, автором чи підтримати проект. Тут можна дізнатись як.