“Солнцепьок”,або “Буратіно”, у полях Чернігівщини. Фото : Цаплієнко

24 лютого росія розпочала війну проти України. Наразі це вже 25 день повномасштабного вторгенння. В цій серії матеріалів ми збиратимемо докази присутності та викорситання саме російської військової техніки у війні з Україною.

На фото – “Буратіно”, або “Сонцепьок” – російська пускова установка вакуумних бомб. Формальна назва: ТОС-1 «Буратіно» (рос. ТОС-1 «Буратино» / «Солнцепек» (від рос. “тяжёлая огнемётная система” (ТОС). Нею виводять з ладу легкоброньовану техніку, руйнують будинки об’ємним вибухом, і вбивають людей на відкритій місцевості. Вдаряє Сонцепьок полем високої температури та тиском, які виникають в результаті масового запуску некерованих реактивних снарядів.

більше актулальних новин в нашому телеграм каналі та твіттері

26 лютого білоруські колеги з Флагшток писали, що в Гомелі у потягах везуть снаряди для важких вогнеметних систем ТОС-1А “Сонцепік”.

Саму установку помітили у полях Чернігівської області 1 березня 2022 року, як писав про це журналіст Цаплієнко у своєму тг-каналі.

Також є докази використання установки під час війни на Донбасу: Згідно звіту СММ ОБСЄ від 28 вересня 2015 року, ТОС-1 “Буратіно” була зафіксована 25 вересня 2015 року на полігоні поблизу н.п. Круглик (31 км на південний захід від м.Луганськ).

Російські ЗМІ також активно пишуть про них. Так 20 березня вони активно поширювали відео, на яких видно постріли з “Солнцепьоків” , пишучи що це вони “працюють по позиціям ЗСУ”.

24 лютого росія напала на Україну. Ми продовжуємо моніторити ситуацію. Якщо у вас є інформація про пересування російських військ або будь-яка інша інформація, якою ви хочете з нами поділитись, пишіть на [email protected] чи телеграм @JavelinSt. Для особливо чутливих даних – пишіть, ми скинемо більш зашифровані канали.

Ви також можете долучитись до проекту, стати волонтером, автором чи підтримати проект. Тут можна дізнатись як