У середу, 23 березня, у межах зони відчуження довкола Чорнобильської АЕС продовжували фіксувати осередки займання. Боротися з лісовими пожежами, які охопили площу, що значно перевищує допустимі норми, українським рятувальникам перешкоджають бойові дії та присутність російських окупантів.

Про це повідомили на сайті Верховної Ради.

“Ймовірно, займання сталося внаслідок збройної агресії рф, а саме потрапляння снаряду або навмисного підпалу”, — припускають в українському парламенті.

Фахівці відзначають, що відповідно до Класифікаційних ознак надзвичайних ситуацій, критерії пожежі в зоні відчуження не повинні перевищувати обсяги 0,05-0,2 кв.км, але наявний стан площі пожеж перевищує ці показники в десятки разів.

більше актуальних новин в нашому телеграм каналі та твіттері

“З точки зору радіаційних ризиків, зафіксованих автоматизованою системою контролю радіаційного стану (АСКРС) в 39 пунктах, особливу небезпеку становлять існуючі пожежі на територіях зі значними рівнями забруднення радіонуклідів та у місцях розташування інфраструктури поводження з радіоактивними відходами у межах 10-кілометрового радіусу навколо ЧАЕС”, — йдеться на сайті Верховної Ради.

Водночас Україна повідомила МАГАТЕ, що пожежники ДСНС безуспішно намагалися загасити лісові пожежі біля Чорнобильської AEС, а в Києві та на двох майданчиках АЕС було виявлено незначне підвищення концентрації цезію в повітрі.

“У Києві та на двох АЕС виявлено невелике підвищення концентрації цезію в повітрі, але воно не викликає серйозного занепокоєння з точки зору радіаційного фону”, — заявили в МАГАТЕ.

Нагадаємо, що 24 лютого після жорсткого бою окупанти захопили Чорнобильську АЕС. Крім цього вчора Державне агентство України з управління зоною відчуження повідомило, що рашисти розграбували Центральну аналітичну лабораторію в Чорнобилі вартістю 6 млн євро. 

Ви також можете долучитись до проекту, стати волонтером, автором чи підтримати проект. Тут можна дізнатись як. Подобається стаття? Ви можете підтримати проект прямо зараз!

24 лютого росія напала на Україну. Ми продовжуємо моніторити ситуацію. Якщо у вас є інформація про пересування російських військ або будь-яка інша інформація, якою ви хочете з нами поділитись, пишіть на [email protected] чи телеграм @JavelinSt. Для особливо чутливих даних – пишіть, ми скинемо більш зашифровані канали.

карта Mono: 4441 1144 4023 5032

Paypal: [email protected]