️У росії лишилось менше половини гелікоптерів, які вони мали на кордоні з Україною на початок війни. З їх літаків, які були на кордоні до 24 лютого, знищено 25%, якщо спиратись на дані Повітряних сил України 

Загалом, за даними Генштаба ЗСУ, на сьогодні росія на втратили вже 131 літак та 131 гелікоптер. Незалежні дослідники типу Oryx загалом нараховують зараз менші цифри знищеної російської техніки, але вони використовують відкриті дані  і у цього є проблема : бо якщо літак чи гелікоптер знищили, але ніхто не зняв фото чи відео і не виклав онлайн, то дослідники типу Oryx не можуть порахувати таку одиницю. Вони також наголошують, що реальні цифри втрат скоріше за все суттєво вищі і що вони постійно оновлюють інформацію щодо знищеної техніки, коли стають доступними нові фото чи відео.

Звичайно, літакі та гелікоптери простіше перекинути, аніж іншу військову техніку або особових склад, відповідно тут важливі і загальні цифри. Але дані щодо того, скільки у росії є взагалі активних літаків та гелікоптерів, які вона може реально використати для військовий дій прямо зараз, плавають. Наприклад у березні видання Flying Mag писало про 1507 військових «повітряних засоби», які росія може  використовувати при нападі. Загальні цифри по кількості літаків вищі, але вони включають також технічні літаки, для тренувань тощо. 

Також є дані командування Повітряних сил ЗСУ , що  на початок війни росія стягнула до кордонів України 450 літаків і 250 гелікоптерів, тобто разом 700 повітряних засобів.  Якщо рахувати від цієї цифри реальних літальних засобів росії, які та готувала для нападуо, то з них у росії мало лишитись за цими даними 319 бойових літаків та  119 гелікоптерів, що означає що 25% літаків і більше половини гелікоптерівз цього падрахунку знищено.

24 лютого росія напала на Україну. Ми продовжуємо моніторити ситуацію. Якщо у вас є інформація про пересування російських військ або будь-яка інша інформація, якою ви хочете з нами поділитись, пишіть на [email protected] чи телеграм @JavelinSt. Для особливо чутливих даних – пишіть, ми скинемо більш зашифровані канали.

Ви також можете долучитись до проекту, стати волонтером, автором чи підтримати проект. Тут можна дізнатись як.

Подобається стаття? Ви можете підтримати проект прямо зараз!

Paypal[email protected]