На Ізюмському районі Харківської області росіяни застосували хімічну зброю,  – боєць ТРО Харкова, колишній депутат міської ради Ізюма

про використання хім зброї повідомив боєць ТРО Харкова Юрій Корснунов. За його словами, у бійців почали з‘являтись ознаки впливу на них специфічної хімічної речовини:  «блювотні рефлекси, навіть кров‘ю, хтось був в запамороченні, хтось отримав опіки обличчя»

Про це також повідомив колишній депутат міської ради Ізюма Микита Каракай.

За його даними, обстріли здійснювалися за допомогою РСЗВ «Град». На цих установках можуть використовуватись такі види хімічних снарядів як 9М23 та 9М21.

Він також сказав, що зараз здані аналізи крові та залишки з одягу, щоб лабораторно визначити тип речовини.

В Україні вже знаходили російську хімзброю – так  мер Тростянця Юрій Бова заявив 16 квітня, що в селі Білка Сумської області, де знаходились війська рф, виявили ампули із зарином та іншими речовинами.

Ще раніше, 11 квітня “Азов” повідомили, що в Маріуполі війська рф  використали отруйну речовину невідомого походження . Пізніше уточнили, що її скинули над  заводом “Азовсталь“. Внаслідок атаки постраждало троє людей, у яких знайшли чітко виражені ознаки отруєння бойовою хімречовиною.

👉Хімічна зброя – це фактично будь-які боєприпаси, які містять токсини, хімічні речовини, що атакують організм людини.

Можуть бути:

– ті що атакують легені та дихальну систему (типу як фосген)

– атакують шкіру( отруйні речовини типу як іприт-  обпікає шкіру, засліплює)

– нервово-паралітичні речовини:  перешкоджають передачі повідомлень мозку до м’язів тіла. 

Невелика крапля таких речовин може бути смертельною, також може викликати цілих спектр наслідків.

Усіх їх технічно можливо загнати в снаряд, бомби чи ракети і використовувати під час війни, але все це суворо заборонено Конвенцією про заборону хімічної зброї.

Якщо буде доведено, що росією була використана саме хімічна зброя в Ізюмі, сам факт її використанням вважатиметься серйозним військовим злочином.

On February 24, Russia attacked Ukraine. We continue to follow the development of the situation. If you have information about Russian troops movement or any other information you want to share with us, email us via [email protected] or text in telegram on @JavelinSt. For particularly sensitive data – reach out, we will send more encrypted channels.

You can also join the project, volunteer, author or support the project. Here you can find out how.