У білорусі – нові обмеження: тепер заборонено перетинати, знаходитись і пересуватись у прикордонній смузі на території трьох районів, що межують з Україною:  Брагинського, Лоївського та Хойніцького районів Гомельської області, повідомляють білоруські телеграм канали Флагшток, Беларуські Гаюн.

райони Гомельської області, куди обмежений доступ, графіка: Motolko.help

Заборону ввели на все літо, до 31 серпня .

Цікавий факт: у Хойницькому районі, який підпав під заборону, весь держкордон і так знаходиться на території закритого Поліського радіаційного заповідника, який межує з Зоною відчуження ЧАЕС. Тож виникає питання, кому може прийти в голову лізти в потенційно радіоаактивний ліс, крім хіба російський військових, які лазили по ЧАЕС і окопувались у Рудому лісі… а, хоча питання знято.

Радіоактивний Рудий ліс, де 30 днів окопувались російські війська, повідомив Енергоатом, фото: Енергоатом

Загалом: згідно сайту Міністерства лісового хазяйства білорусі, повністю заборонено (позначені червоним) чи частково обмежено доступ (позначено жовтим) до 15 районів білорусі, які знаходяться у Гомельській та Брестській областях вздовж білорусько-українського кордону.

Певно, це все також для того ж “забезпечення безпеки” (користуючиючись виразом Міноборони білорусі), як і відправлені до кордону ще раніше “сили спецоперацій”.

скріншот сайту Міністерства лісового хазяйства білорусі

Нагадаємо:  

–  в березні в Білорусі заборонили ходити в ліс у прикордонних районах під приводом “пожежонебезпечної ситуації” (хоч по прогнозам обіцяли в той період суцільний дощ) 

– у квітні заборонили ходити на човнах по річках Сож та Дніпро у тих районах 

– і також закрили Поліський радіаційний заповідник від Лоєвського до Наровлянського районів .

Це очікуване продовження зростання напруги в білорусі. Так минулого тижня там встигли “зафіксувати” дії “українських диверсійно-розвідувальних груп”, щоправда без доказів.

При цьому 20 травня призначенці Лукашенка знову повторили, що не збираються воювати проти України чи долучатись до російської війни. 16 травня у щоденному звіті британської розвідки йшлось про те що самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко намагається уникнути прямої участі у війні в Україні. Але треба розуміти, що це не означає, що цього не відбудеться.

24 лютого росія напала на Україну. Ми продовжуємо моніторити ситуацію. Якщо у вас є інформація про пересування російських військ або будь-яка інша інформація, якою ви хочете з нами поділитись, пишіть на [email protected] чи телеграм @JavelinSt. Для особливо чутливих даних – пишіть, ми скинемо більш зашифровані канали.

Ви також можете долучитись до проекту, стати волонтером, автором чи підтримати проект. Тут можна дізнатись як.