Так за словами держсекретаря Ради безпеки білорусі Олександра Вольфовича, на теориторію білорусі начебто заходять “українські диверсійно-розвідувальні групи”, повідомило урядове білоруське медіа Белта ТВ.

“Триває інженерне облаштування ділянок уздовж наших південних кордонів [тобто білорусько-українського кордону – ред.] , мінування, здійснення завалів, дії диверсійно-розвідувальних груп, зокрема із заходом на білоруську територію” – сказав Вольфович.

Жодних доказів цьому твержденню надано не було.

Нагадаємо 10 травня Міністерство оборони Білорусі у своєму телеграм каналі повідомило, що для “забезепечення безпеки” Білорусі на кордоні з Україною туди направлено “сили спецоперацій”. Також військові сили Білорусь направила і на Західний і Північний напрям (де проходять кордони Білорусі з Польщею, Литвою і Латвією ). Заявлено що відравлені були підрозділо протиповітряної оборони, ракетних військ та артилерії, йдеться у повідомленні

Наразі до початку травня в Білорусі тривають навчання, які були вчергове продовжені. На практиці це означає що угруповання білоруської армії можуть проводити маневри біля українських кордонів та перевіряти свої ППО та ракетні війська. При цьому постійно зазначається, що це Білорусь робить, бо очікують на загрозу з боку України та Заходу.

21 травня в самопроголошений президент Білорусі Лукашенко видав розпорядження, яке розширяє повноважння внітрішніх військ і дозволяє залучати їх до охорони державного кордону. Також змінили умови застосування ними зброї : якщо раніше передбачалось, що зброя може застосовуватися «з метою виконання.. завдань у разі, якщо інші способи та засоби у забезпеченні їх виконання виявилися неефективними», то в оновленій версії слова «у разі, якщо інші способи та засоби у забезпеченні їх виконання виявилися неефективними» були виключені, зазначає Reform.news.

При цьому 20 травня призначенці Лукашенка знову повторили, що не збираються воювати проти України чи долучатись до російської війни. 16 травня у щоденному звыты британської розвідки йшлось про те що самопроголошений президент Білорус Олександр Лукашенко намагається уникнути прямої участі у війні в Україні.

24 лютого росія напала на Україну. Ми продовжуємо моніторити ситуацію. Якщо у вас є інформація про пересування російських військ або будь-яка інша інформація, якою ви хочете з нами поділитись, пишіть на [email protected] чи телеграм @JavelinSt. Для особливо чутливих даних – пишіть, ми скинемо більш зашифровані канали.

Ви також можете долучитись до проекту, стати волонтером, автором чи підтримати проект. Тут можна дізнатись як.