В росії повідомляють про «фейкові» дзвінки від  людей, які представляються місцевим МНС і кажуть про переведення област і на найвищий, «червоний» рівень терористичної небезпеки. Кажуть що це відбувається вже в 4 регіонах рф.

В Красноярському краю,  Курській, Білгородській та Воронезькій області. В останній вже і так діє «жовтий рівень» в трьох із них.  Повідомляється що красноярцям буцімто дзвонять «шахраї» з «невідомих телефонів», представляються з Красноярського МНС і кажуть, скоро буде «червоний рівень» небезпеки, тому потрібно готувати воду і не виходити на вулицю.  У МНС Красноярську, звісно, запевняють, що це неправда, жодної небезпеки немає і що мета таких дзвінків – посіяти паніку серед місцевого населення.

МНС Красноярського краю вже назвало це фейком і закликало людей не вірити цим повідомленням.

Але точно про таке ж кілька днів тому писали у Воронезькій  області – мовляв дзвонять воронезьцям невідомі по вайберу, і кажуть,  що скоро в області введуть червоний рівень терористичної загрози і що треба купити продукти, зібрати документи та бути готовими будь-якої миті до евакуації.

Схоже в Білгородській і Курській областях  . Кажуть що в Курській ще закликають прийти в військкомат, та кажуть про оголошення мобілізації. В Білгородській пишуть, що дзвонять з «неросійських» номерів . Місцеве МНС теж спростовує.

Про український слід ще не пишуть, але саме через «українську загрозу» прямо зараз вже діє другий , або жовтий (високий) рівень терористичної небезпеки в 4 регіонах рф, які межують з Україною. Курській області. Білгородській, воронезькій ( в Кантемирівському та Россошанському районах) , Брянський, Краснодарському краї (Єйскький, Щербінівський район). Також ввели в окупованому Криму. Посилили патрулювання, кількість поліції. Місцевим рекомендують не відвідувати місця масового скупчення людей, завжди носити з собою документи та надавати їх для перевірки на першу вимогу працівників правоохоронних органів, звертати увагу на появу незнайомих людей та автомобілів у дворах, заборонено запускати петарди, феєрверки та салюти. Попередньо повідомлялось, що режим діятиме до 25 квітня.

Зрозуміло що подібні дзвінки можуть бути і “жартами” місцевих, але також це може бути і спеціально спрямовані дії російської сторони для створення напруження та атмосфери небезпеки і основи для пізнішого обвинувачення України (звідси і “немісцеві”, “неросійські” номери, і тд).

24 лютого росія напала на Україну. Ми продовжуємо моніторити ситуацію. Якщо у вас є інформація про пересування російських військ або будь-яка інша інформація, якою ви хочете з нами поділитись, пишіть на [email protected] чи телеграм @JavelinSt. Для особливо чутливих даних – пишіть, ми скинемо більш зашифровані канали.

Ви також можете долучитись до проекту, стати волонтером, автором чи підтримати проект. Тут можна дізнатись як.