Пройшло більше місяція з публікації нашого аналізу ракет, які росія використовує проти України та того, коли вони можуть закінчитись.  

Отож, що ми побачили за цей час? Що росія вже випустила більше 2200 ракет з початку повномасштабного вторгнення в Україну, від 160 вистрілів на добу перейшла до ледь 20 в день, і почала використовувати справжній раритет – крилаті ракети Х-22 – що кричить про відчай та дефіцит сучасного ракетного озброєння.

Крім того, три місяці запеклої боротьби українців за існування в ході російського повномасштабного вторгнення розбили одразу декілька міфів про Росію, її ВПК та армію.

Один з таких міфів – “всемогутність” російських ракет.

Російська пропаганда багаторазово заявляла, що російські різноманітні крилаті та балістичні ракети настільки високоточні, масові та руйнівні, що армія та інфраструктура потенційних ворогів РФ будуть безальтернативно знищені. Однак, практика показала, що насправді приховувалось за лейблом російський ракетний “аналоговнет”.

Так, станом на 4 травня, російська федерація використала більше 1950 ракет різних типів з початку відкритої війни проти України US DoD. На сьогодні, орієнтовно, цей показник вже перевищив відмітку у 2200+ випущених ракет. Проте, до 60% випущених ракет, в залежності від типу, зазнали технічних несправностей та не влучили в ціль.

графіка CSIS, кількість випущенних росією ракет по Україні

Також значло знизились і початково високі темпи щодобових ракетних обстрілів. Так 24 лютого мова йшла про 160+ ракет на добу, але про це тепер російське керівництво може тепер тільки мріяти: зараз ми спостерігаємо хіба ~ 20 ракет на добу, нерегулярно.

“Спецоперація три дні” затяглась

Через запеклий та ефективний опір ЗСУ, ворожа “спєцопєрация на трі дня” не досягла жодних з намічених цілей. Заготовлені запаси ракетного озброєння швидко вичерпались, натомість список цілей стрімко росте. Тому росіяни змушені використовувати неспецифічні, застарілі ракети для враження наземних цілей.

Динаміка використання типів ракет виглядає так:

крилата ракета повітряного старту Х-555

Чому використання крилатих ракет Х-22 це ознака вичерпання запасів іншого ракетного озброєння у росіян?

Х-22, фото з відкритих джерел

1. Дуже стара розробка в усіх аспектах. Розробка цієї системи стартувала у червні 1958 року, у 1967 були прийняті на озброєння Дальньої Авіації. За час знаходження у виробництві було виготовлено близько 1000 ракет у восьми модифікаціях. Для виконання ударів по наземним цілям з літаків Ту-22М3, які стоять зараз на озброєнні ВКС РФ, доступні ракети модифікації Х-22НА.

Основні цілі для цих ракет були визначені як авіаносні ударні групи (АУГ), окремі великі кораблі чи площадні наземні цілі. В сучасній РФ, формально, ракети Х-22 мали б бути замінені “новими” ракетами Х-32, для використання з бомбардувальників Ту-22М3М. Але модернізація флоту Ту-22М3 до рівня Ту-22М3М сильно буксує, як і переозброєння на Х-32 – модифікація Х-22 з оновленою начинкою. Буквально пара Ту-22М3М були готові на момент повномасштабного нападу РФ на Україну.

2. Габаритні та важкі: стартова маса до 6000 кг. Більше того – вони оснащені ракетним двигуном на рідкому двокомпонентному паливі. У якості палива використовується суміш ТГ-02 (привіт, ракетні програми німців-нацистів часів ДСВ), у якості окиснювача використовується розчин АК-27И на базі азотної кислоти. Більше того, через агресивні та небезпечні паливо і окиснювач, цю ракету треба заправляти безпосередньо перед злетом літака-носія, заливши у неї декілька тонн токсичних та їдких речовин. Заправку виконують у спеціальних захисних костюмах та ізолюючих протигазах, контролюючи газоаналізатором можливі витоки компонентів ракетного палива. Весь цей цирк сильно підвищує ймовірність аварій, катастроф та від’ємного зросту кількості особового складу серед авіаційних спеціалістів ворога. 

3. На момент 2022 року ці ракети безнадійно устаріли, навіть у своїй основній ролі – як протикорабельна зброя. Активна радіолокаційна головка самонаведення ракети Х-22 може розпізнати та захопити радіоконтрастну ціль розміром із великий бойовий корабель. Примітивність та вразливість електроніки цього ракетного комплексу  до радіоелектронних перешкод були очевидними ще за радянських часів. Настільки, що були змушені відпрацьовувати варіант атаки АУГ потенційного ворога з попереднім застосуванням ракети Х-22 з ядерною бойовою частиною в район цілі, для виведення з ладу систем РЕБ. Інерційна система наведення цієї ракети при роботі по “площадних” цілях (наприклад по заводу, чи чомусь подібному) забезпечує точність “плюс-мінус авіаносець-другий”. Ракета вельми не точна для неядерної зброї. Така точність прийнятна при використанні ядерного заряду, але не при використанні ракет зі звичайними бойовими частинами.

Росія у відчаї.

Той факт, що російська армія почали використовувати крилаті ракети Х-22 – великі, дуже не точні, важкі, складні в обслуговуванні і небезпечна для самих росіян – по наземних цілях – є явною ознакою відчаю росії та маркером того, що запаси більш сучасного та ефективного ракетного озброєння у росіян починають закінчуватись. Ми бачимо як в хід ідуть Точки-У, Онікси та Х-22 замість “страшних та всемогутніх” “аналоговнєтів” типу “Іскандери” та “Калібри”.

Виготовляти нові ракети буде складно. Через санкції рф відрізана від різноманітних технологій: які необхідні для виробництва нових ракет. І хоч виробництво умовно простих систем типу Точок-У/Іскандерів постраждає менше, але це зачепить достатньо складні Х-555, Х-101 та Калібри.

Автор: Станіслав Маньков

24 лютого росія напала на Україну. Ми продовжуємо моніторити ситуацію. Якщо у вас є інформація про пересування російських військ або будь-яка інша інформація, якою ви хочете з нами поділитись, пишіть на [email protected] чи телеграм @JavelinSt. Для особливо чутливих даних – пишіть, ми скинемо більш зашифровані канали.

Ви також можете долучитись до проекту, стати волонтером, автором чи підтримати проект. Тут можна дізнатись як.