Станіслав Маньков

Ракетна зброя – один з основних стовпів сили та міфології росії. І хоча ця сфера науки та промисловості зі зрозумілих причин захищена військовою таємницею, нам вистачає відкритих даних, щоб отримати доволі повну картину про російські “передові ракетні озброєння”. Почнемо зі спойлера: ні, ми не бачимо ознак, що ракетні обстріли швидко закінчаться. Це, хоч, і стає все дорожчим, складнішим для росії (а подеколи – ще і менш ефективним), але за нашими оцінками, ракет росії може вистачити ще як мінімум на 2-3 тижні обстрілів по 40-60 ракет в день.

Але все по порядку.

Скільки ракет росія вже використала проти України?

За даними US DoD, станом на 06.04.2022, російська федерація використала більше 1400 ракет різних типів з початку відкритої війни проти України. Мова йде саме про крилаті ракети малої та середньої дальності, оперативно-тактичні крилаті та балістичні ракети, пуски яких виконують з наземних, морських та повітряних носіїв. Авіаційне тактичне озброєння та ракети для систем залпового вогню вимагають окрему статтю.

графіка CSIS defence

Загальна тенденція розвитку подій: зазнавши невдачі у “блискавичному” захопленні України, ворог змушений виконувати велику кількість ракетних обстрілів для руйнування інфраструктури, залякування та знищення намічених цілей (іноді військових об’єктів). 

По нашим оцінкам, заготовлені запаси балістичних Іскандерів для “блискавичної” війни (тих які були підготовлені до нападу) майже вичерпалися, крилатих Калібрів залишилось близько половини, тому росія змушена: 

Такі вимушені дії знижують ефективність ракетних ударів ворога, обмежують його можливості та різко підвищують складність та вартість виконання ракетних обстрілів.

Коротко про типи та характеристики використаних ворожих ракет

Загалом, ракетне озброєння ворога, яке він використовує проти України, поділяється на дві принципово різні групи:

графіка CSIS defence
  1. Х-555 – крилата ракета повітряного старту
крилата ракета повітряного старту Х-555

Радянська дозвукова (рухається повільніше за ~320 м/с, швидкість звуку в повітрі) стратегічна крилата ракета, використовується літаками для боротьби зі складами, штабами та об’єктами інфраструктури чи промисловості за заздалегідь розвіданими координатами.

Гарні новини:

– достатньо старі ракети, прийняті на озброєння у 1984 році;

– атакують тільки стаціонарні цілі;

– використовуються лише максимально складними та дорогими в обслуговуванні літаками.

Погані новини:

– ракет такого типу багато у ворога. Мінімальна оцінка ~600 штук Х-555. Крилатих ракет-носіїв ядерної зброї Х-55/55СМ, однотипних з “неядерною” Х-555 тільки в Україні, на момент розпаду СРСР, було в районі 1600 штук. Скільки таких ракет залишилось в РФ, та скільки було перероблено в неядерну Х-555 – невідомо;

– це “довга рука” для нанесення ударів по всій території України, не наближаючись до її кордонів;

– працює на токсичному паливі (опціонально).

  1. Х-101 – крилата ракета повітряного старту

Радянська/російська дозвукова стратегічна крилата ракета, використовується літаками для боротьби зі стаціонарними наземними цілями за заздалегідь розвіданими координатами.

Гарні новини:

– оціночна кількість ракет даного типу – до 150-200 штук, ракета все ще в процесі розгортання;

– аналоговнетний довгобуд: стара ракета “у гримі” за багато грошей. Розробка кінця 1980х, у стрій стала у 2012 році;

– використовуються лише двома типами літаків, максимально складних та дорогих в обслуговуванні;

– найповільніша з ворожих крилатих ракет, простіша ціль для нашої ППО.

Погані новини:

– “найдовша рука” в арсеналі ворога для нанесення ударів по всій території України без заходу у її повітряний простір;

– працює на токсичному паливі (опціонально).

  1. 9M728/9М729 Іскандер-К – крилата ракета наземного старту

Російська крилата ракета наземного базування на мобільній платформі (пересувний колісний комплекс). Незважаючи на поширення різних назв типу Р-500 та 9М728, це є чергова ракета сімейства 3М-54/3М-14 Калібр. У стрій стала в 2007 році.

Гарні новини:

– наземна стартова платформа, котру цілком можна виявити та знищити;

Погані новини:

– наземна пускова платформа для крилатих ракет найдешевша та найпростіша в обслуговуванні, порівнянно з літаками, надводними та підводними кораблями

  1. 3М-54/3М-14 Калібр – сімейство крилатих ракет

Сімейство російських крилатих ракет різноманітного базування. У контексті ракетних ударів по території України нас цікавить модифікація ракети 3М-14. Це дозвукова крилата ракета середньої-великої дальності.

Гарні новини:

– старий аналоговнет на новий лад. Ракета родом з 80х, пережила СРСР та отримала друге дихання при рф. Версія 3М-14 прийнята на озброєння в кінці 2004 року;

– до надійності цих ракет є питання.

Погані новини:

– далекобійна зброя, яка дозволяє виконувати безкарні ракетні обстріли з акваторії Чорного моря та ворожих портів.

  1. П-800 Онікс, також 3М55 – надзвукова універсальна протикорабельна ракета

Радянська/російська надзвукова (рухається швидше за ~320 м/с) універсальна ракета середньої дальності, морського та берегового базування. Ракета розроблялась з 1983, прийнята на озброєння у 2002. Може атакувати кораблі та наземні цілі. Постачається на експорт під назвою “Яхонт”

Для ракетних ударів по Україні росія використовує ракетний береговий комплекс “Бастіон-П” з ракетами П-800 “Онікс”. Комплекс прийнятий на озброєння у 2015.

комплекс Бастіон-П

Гарні новини:

– відносно мала бойова частина;

– одна з найдорожчих ракет в арсеналі ворога – надзвукова техніка це складно та дорого

– наземна платформа, котру цілком можна виявити та знищити;

– відносно невелика дальність дії. З позицій в Криму ця ракета дотягується лише до декількох, прилеглих до Криму, областей.

Погані новини:

– крейсерська надзвукова швидкість ракети залишає мінімальний час на реакцію після пуску.  

  1. 9M723 Іскандер-M – оперативно-тактична балістична ракета

Радянська/російська твердопаливна одноступенева балістична ракета наземного базування на мобільній платформі. “Онук” ракетного комплексу “Точка-У”. 

Гарні новини:

– аналоговнетна скрепа: розробка родом з кінця 80х, на озброєнні та в серійному виробництві з 2006;

– наземна платформа, котру цілком можна виявити та знищити;

– балістична ракета, з високою (до 50 км) та прогнозованою траєкторією;

– зафіксовані проблеми з надійністю.

Погані новини:

– найбільша за масою бойова частина.

  1. Kh-47M2 Кинджал – оперативно-тактична балістична ракета
фото: kremlin.ru

Російська твердопаливна одноступенева балістична ракета повітряного старту з літаків МіГ-31К та Ту-22М3М. Розпіарена “гіперзвукова” зброя, один з шести вундерваффе-аналоговнетів, якими хуйло лякав світ у своїй промові у 2018 році. Фактично, однотипна з ракетою 9М728 Іскандер. 

Гарні новини:

– гіперзвуковий аналоговнет для залякування. Не більше десятка літаків-носіїв двох типів, декілька десятків самих ракет;

– повітряний старт для балістичних ракет – найдорожчий спосіб опалюватись грошима;

– балістична ракета, з високою (до 50 км) та прогнозованою траєкторією.

Погані новини:

– найбільша за масою бойова частина серед використаних ракет. Попередньо, ввечері 20-го березня 2022 року такою ракетою був завданий удар по ТРЦ Retroville в Києві; 

– літак-носій може діяти за межами дії нашого ППО;

– повітряний старт дає широкі можливості для маневру.

  1. 9M79М Точка-У  – тактична балістична ракета

Радянська твердопаливна одноступенева балістична ракета наземного базування на мобільній платформі.

Гарні новини:

– стара зброя, прийнята на озброєння в 1975 році, знята з озброєння армії рф у 2020 та знову розгорнута у 2022 через дефіцит балістичних Іскандерів;

– мала дальність пуску;

– наземна платформа, котру цілком можна виявити та знищити або затрофеїти

– балістична ракета з прогнозованою траєкторією.

Погані новини:

– росія має багато таких ракет у запасі.

Скільки у росії ракет?

Відповідно до інформації Генштабу ЗСУ на 24 березня 2022 року, менше 40% випущених ракет влучають та наносять пошкодження. Дійсних уражень намічених цілей (а не випадкових об’єктів) має бути ще менше. На інфографіці окремо не вказано, але скоріше за все, ракети П-800 “Онікс” та ракети 9М728 “Іскандер-К” враховані серед крилатих “Калібрів”, а ракети Х-47М2 “Кинджал” враховані разом з балістичними “Іскандерами”.

графіка: Top Lead, джерела: Мініоборони США, України

Використовуючи дані від US DoD та Генштабу ЗСУ, можна зробити припущення щодо кількості використаних за період з 24.02.2022-06.04.2022 ворожих ракет за типами:

Щодо загальної кількості наявних на 24.02.2022  ворожих ракет, того чи іншого типу, можна робити тільки припущення різного ступеня точності:

Наприклад, щодо крилатих ракет сімейства “Калібр”, у квітні 2019 року міністр оборони рф С.Шойгу заявив, що за 4 місяці поточного року їх армія отримала 48 ракет “Калібр”, що дає річний темп виробництва ~150 штук. Сімейство ракет “Калібр” нараховує в собі 6 видів: два види протикорабельних ракет морського базування, два види протичовнових ракето-торпед, та два види ракет, які вражають наземні цілі – 3М14 і 9М728, морського та наземного базування, відповідно. Власне, останні два види ракет використовуються ворогом для нанесення ракетних ударів по Україні.

Випробування ракети 3М14 завершилися у 2004 році, ракету 9М728 завершили випробовувати у 2007 році. Серійне виробництво виробу, зазвичай, починається тільки після завершення його випробувань. 

Тому, маючи річний темп виробництва для сімейства ракет, знаючи кількість видів всередині сімейства та рік розгортання серійного виробництва, неважко розрахувати оціночну кількість вироблених ракет для 3М14 і 9М728: 540 та 450 штук, відповідно. Загалом, близько 990 шт ракет для нанесення ударів по наземним цілям було в запасі у ворога до нападу, з яких ~560 росія вже витратиа на сьогодні. Оціночний залишок крилатих ракет типу 3М14 та 9М728 – 430 штук.

Про балістичні ракети типу “Іскандер” відомостей по випуску ракет не виявлено. “Кинджал”, оціночною кількістю в декілька десятків штук, не сильно впливає на загальну картину.

Мінімальна оцінка кількості балістичних Іскандерів становить 2 боєкомплекти на 152 наявні самохідні пускові установки Іскандер-М, тобто 608 ракет. Враховуючи використані 540 штук, для подальших ракетних дій залишається приблизно 68 ракет. Саме тому ворог змушений розгортати Точки-У, зняті з озброєння в 2019 році.

Оцінка кількості крилатих ракет типу Х-555/Х-101 ускладнена спадковою секретність з часів СРСР. За мінімальними оцінками Х-555 має бути близько 600 штук, як не основного боєприпасу для стратегічних бомбардувальників. Про крилаті ракети Х-101 відомо, що на 2022 рік, вони все ще виробляються для насичення частин стратегічної авіації росії. Тобто, приймаючи до уваги кількість стратегічних ракетоносіїв Ту-160, Х-101 має бути не менше 100-200 штук. Не зважаючи на близько 300 штук відстріляних крилатих ракет цих двох типів, залишається не менше 400-500 штук Х-555/Х-101, за мінімальною оцінкою.

В масштабах країни, кількість ракет П-800 (дальність до 300 км) та Точки-У (дальність до 120 км) не становить інтересу.

Висновки

24 лютого росія напала на Україну. Ми продовжуємо моніторити ситуацію. Якщо у вас є інформація про пересування російських військ або будь-яка інша інформація, якою ви хочете з нами поділитись, пишіть на [email protected] чи телеграм @JavelinSt. Для особливо чутливих даних – пишіть, ми скинемо більш зашифровані канали.

Ви також можете долучитись до проекту, стати волонтером, автором чи підтримати проект. Тут можна дізнатись як.