фото Міноборони рф,

Головна новина на сьогодні безсумнівно – це переговори України з росією в Туреччині, заяви рф, що головна мета тепер Донбас, а не вся Україна, і “відведення” російських військ Київського і Чернігівського напрямків – як результат усього цього.

Ми спробували розібратись, що саме відбувається і чи варто цьому вірити,

“Не варто розслаблятись”

Сьогодні Генштаб ЗСУ заявив, що станом на 18:00 з території Київської та Чернігівської областей відводять окремі підрозділи військ рф і частково відходять на територію Білорусі. Зазначається також що це стало результатом країни з росією у Туреччині. Трохи раніше Шойгу, який знов з’явився в ефірах рос каналів, заявив, що головна мета – це тепер вже Донбас. 

Відведення частини військ РФ підвтерджують і експерти з моніторингової групи Білоруський Гаюн, які моніторять пересування російських військ по території Білорусі. Так вони пишуть, що протягом сьогоднішнього та частково вчорашнього дня бачать, що частину російської техніки, яка розташовувалась на території України, а також у прикордонній території Білорусі та України, справді відводять углиб Білорусі. Проте “розслаблятися рано”, кажуть експерти. За їх даними, сьогодні вже було кілька запусків ракет, а також вильоти літаків, які на собі можуть нести крилаті ракети. Крім того, хоч частину російскої техніки погрузили на ешелони, за їх словами поки немає підтверджень, що дана техніка залишила територію Білорусі та поїхала до рф.

“Зміна позиції, а не справжній відхід”

Скептично налаштовані і Міноборони США. Так, хоча вони і підтердили, що “невелика кількість” військ рф відійшла від Києва, росія все ще може застосувати “масову жорстокість” до країни, зокрема до столиці, заявив на брифінгу речник Пентагону Джон Кірбі. Джерело:  CNN.

“Ми вважаємо, що це зміна позиціії, а не справжній відхід. Ми повинні бути готові спостерігати за великим наступом на інші райони України. Це не означає, що загроза Києву зникла”.

Джон Кірбі

Він також підкреслив, що кількість війьк, які зараз відводять від української столиці, навіть приблизно не наближається до тої кількості, яку росія виставила проти Києва.

“Нам не варто давати заявам Кремля можливість себе обдурити – заявам що він раптово просто скоротить військові атаки, чи що начебто збирається вивести всі свої сили”.

Джон Кірбі

За його даними, все що відомо поки, це що російські сили переводять “північніше”. Кінцевий пункт призначення наразі невідомий.

“втрата ініціативи” та перекидання “вагнерівців” на схід

При цьому британська розвідка додає, що заяви росії про вивід частини російських підрозділів із районів біля Києва можуть свідчити про визнання росією того, що вона таки втратила ініціативу в регіоні. І тепер, на думку Британське Міноборони, що росія намагатиметься перекинути бойову міць з півночі на наступ у Донецькій та Луганській областях.

Одночасно з цим є також повідомлення про переброс “вагнерівців” на схід України. За даними британської розвідки, він є пріоритетним напрямком для путіна. Це все відбувається через постійні втрати росії та відсутність просування в наступі, додають британці, а ще означає, що війну в Україні росія визначила як «пріоритетну».

Дежа вю

І наостанок: це не вперше росія* обіцяє відвести війська. Так вона обіцяла їх відвести 15 лютого. Якраз за 9 днів до того як розпочати повномастабну війну проти України. Більше того – весь вечір сьогодні канал КМДА, а також трохи канал голови Миколаївської ОДА повідомляють про повітряну тривогу, в телеграм каналах пишуть про активні запуски ракет з території Білорусі, що також підтверджується сводками білоруських колег, які моніторять випуск ракет та злет літаків з території Білорусі.

Та і з нашого особистого досвіду слідкування за поведінкою росію ці останні 8 років, кожного разу коли росія намагається грати в “хорошого” копа, виходить просто звичайний мєнт.

24 лютого росія напала на Україну. Ми продовжуємо моніторити ситуацію. Якщо у вас є інформація про пересування російських військ або будь-яка інша інформація, якою ви хочете з нами поділитись, пишіть на [email protected] чи телеграм @JavelinSt. Для особливо чутливих даних – пишіть, ми скинемо більш зашифровані канали.

Ви також можете долучитись до проекту, стати волонтером, автором чи підтримати проект. Тут можна дізнатись як. Подобається стаття? Ви можете підтримати проект прямо зараз!

Paypal[email protected]