фото: Міноборони України, графіка: 7,62 project

24 лютого росія напала на Україну. Наразі це 33й день повномасштабної війни. Це – головні події за день, які ми відібрали для вас за сьогодні:

= «зменшення активності» на Чернігівщині росія продемонструвала ударами по Ніжину, у тому числі й авіа, всю ніч гатили по Чернігову. Знову знищені об’єкти цивільної інфраструктури, знищені бібліотеки, дуже багато будинків” – глава Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус. Зафіксували близько 180 обстрілів Харківщини з РСЗВ типу «Град». Також обстрілювали Київщину, Харків, Хмельницький.

Чернігів, тг канал Чауса

= Росія не відмовилася від спроб захопити Київ та Чернігів – Міноборони України. “Генштаб ЗСУ відзначає певне часткове переміщення окремих підрозділів з Київського та Чернігівського напрямів. Водночас масового відведення російських військ з цих районів ми не спостерігаємо”, – речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник. На його думку, противник відводить підрозділи, які зазнали найбільших втрат, аби їх доукомплектувати. Таком чином росія намагається ввести в оману так званим “відведенням”, – наймовірніше, на думку Генштабу, воно є ротацією окремих підрозділів

= російські війська починають виходити з ЧАЕС – AFP з посиланням на Пентагон

= при цьому повідомляється, що опромінених російських військових продовжують привозити в центр радіаційної медицини у Гомелі

= українські захисники знищили у боях за Маріуполь 3 російські танки, 64 російських військових, серед них – спецназівців ГРУ РФ – повідомив полк “Азов”.

= Сили спротиву Сіверщини знищили підрозділ логістики російської армії. На техніці були позначки літери “O”

= у Рівному вже більше півтори доби гасять пожежу після ракетного удару по нафтобазі у понеділок ввечері – голова ОДА

= 145 дітей загинуло, 222 поранено з початку бойових дій, які росія почала на території України – офіс Генпрокурора України

= росіяни блокують 94 цивільні судна з продовольством у Чорноморському регіоні, розбомбили 3 цивільні судна, які перевозили товари з чорноморських портів по всьому світу. Таким чином вони фактично припиняють експорт зерна – заявила перша заступниця держсекретаря США Венді Шерман

= росія продовжує збирати сили для атак України, не зменшується загроза ракетних ударів, при цьому окупанти несуть втрати і вимушені долучати до війни строковиків – повідомляє Генштаб ЗСУ

більше актуальних новин в нашому телеграм каналі та твіттері

= у Франції збираються відправити у відставку буде керівника Головного управління військової розвідки Франції, генерала Еріка Відо. Причина: через помилкові оцінки вірогідності нападу росії на Україну – пише Figaro посилаючись на джерела в армії

= російські війська цілеспрямовано обстрілюють в Маріуполі будівлю, відмічену червоним хрестом на білому тлі, повідомляють бійці “Азову”

= колони російської військової техніки з маркуванням “V” продожують активно пересуватисьпо території Білорусі. так 30 березня помітили таку колону біля кордону з Україною , серед техніки помітили “Точки-У”, БТРи, “Тигри”, “КамАЗи”, бензовози.

= у Харкові внаслідок російського обстрілу сталася пожежа на газопроводі. росія атично продовжує обстрілювати райони міста – повідомив голова Харківської ОДА.

= російські військові викрали в Голій Пристані 8 людей, серед них – кілька представників органів місцевої влади. У тимчасово окупованому росією Херсоні викрали священика Православної церкви України Сергія Чудиновича, відомого у місті як громадського діяча і волонтера.

= сьогодні атакували офіційний сайт Київської обласної військової адміністрації. Про це повідомив голова Оксандр ПавлюкПро кібератаку голова адміністрації о 16:00, також повідомили що проводяться всі необхідні процедури для захисту сайту. Можливі перебої в роботі.

= російські війська розміщують заборонені міни зі сейсмічними датчиками на окупованих ними територіях на Сумщині та Харківщині. Про це повідомляють Генштаб ЗСУ, міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch. Ці міни ПОМ-3 «Медальйон», про які мова, виробляються лише у Росії.

24 лютого росія напала на Україну. Ми продовжуємо моніторити ситуацію. Якщо у вас є інформація про пересування російських військ або будь-яка інша інформація, якою ви хочете з нами поділитись, пишіть на [email protected] чи телеграм @JavelinSt. Для особливо чутливих даних – пишіть, ми скинемо більш зашифровані канали.

Ви також можете долучитись до проекту, стати волонтером, автором чи підтримати проект. Тут можна дізнатись як. Подобається стаття? Ви можете підтримати проект прямо зараз!

Paypal[email protected]