ДУК “ПС”, фото: Стас Юрченко, “Ґрати”

Звільнені ЗСУ території. Збройні сили України звільнили майже 30 населених пунктів. росія перегруповує війска та, імовірно, зосереджує основні зусиль на наступі на сході України – Генштаб.

Продовжується вівденення окремих російських підрозділів з території Київської та Чернігівської областей, повідомляє Генштаб. Російські окупанти повністю залишили Броварський район Київської області, ЗСУ продовжують зачистку від російських військ, техніки та мінувань – голова Броварів.

Атаки росії. росія продовжує обстріли Києва і Чернігова, незважаючи на всі свої заяви. Моніторингові групи в Білорусі продовжують фікксувати велику кількість запусків ракет з території Білорусіу бік України

російські військові під Черніговом відкрили вогонь по волонтерам, які везли гуманітарну допомогу. Є загиблі і поранені. Повідомляють про спалені вщент машини.

Переміщення російських військ. За даними британської розвідки, росія додатково перекидає для війни в Україні ще від 1200 до 2000 своїх військ з Грузії (вірогідно мова про війська росіїв Абзахії та Південній Осетії) як підкріплення. Міноборони Великобританії зазначає, що наврядчи це було в початкових планах росії і що це свідчить про несподівані для росії втрати, яких вона зазнала під час вторгнення в Україну.

Скупчення техніки. Білоруська моніторингова група Беларуські Гаюн зафіксувала скученна російської військової техніки біля селища Дрози (Мозирський район). Пишуть що вони розмістились ближче до дороги, бо не вистачило місця на основній ділянці розміщення, За їх словами, там також розміщується радіолокаційна станція.

Білоруська моніторингова група Беларуські Гаюн відмічає активне переміщення російських військ по території Білорусі. Основні напрямки: у напрямку в Гомельські області, південний схід Білорусі( Гомеь, Брагін. Наровля, Калінковичі, Єльск). Пов’язують з частковим виводом російських військ. Окремо відмічається активний рух колон з бойовою технікою, в тому числі залізною дорогою. Експерти стверджують що гелікоптери продовжують залишати Білорусь і кажуть, що з аеродрому в Ліді поїхало декілька пускових систем ППО, які там були стояли ще з початку спільних навчань росії та Білорусі “Союзна решимість”.

більше актуальних новин в нашому телеграм каналі та твіттері

Пожежа в Бєлгороді. Міноборони України : Україна не несе відповідальність за всі катастрофи рф (відповідь на звинувачення росією України у вибухах у Бєлгороді) Україну.  “Ми не вперше бачимо такі звинувачення. Тому я не буду ні підтверджувати цю інформацію, ні спростовувати”, – спікер міністерства оборони України Олександр Мотузяник. Пізніше сьогодні також помітили вогонь в одному з районів Москви. Український слід поки не знайдений.

“Рейкова війна”. ️Білоруські партизани вже провели не менше 10 успішних диверсій на залізниці з початку нападу росії на Україну 24 лютого. Білоруські партизани підпалювали та виводили з ладу релейні шафи  (пристрої які беруть участь у  руху поїздів ), проводили кібератаки на інфраструктуру білоруську залізну дорогу, демонтували трансформатори. І це не повний список. Одну з останніх операцій проводили 30 березня.

Білоруські телеграм канали також пишуть про те що російські військові, виходячи з ЧАЕС, вкрали з готелю у зоні відчуження посуд та побутову техніку, а потім – помітили як вони з Мозиря відправляли до росії речі, вкрадені в Україні; –

Погрожували людям, щоб вкрасти виделки, ложки і сервіз. російські військові, виходячи з ЧАЕС, винесли що могли: комп’ютери, чайники, кавоварки. Про це повідомив Євген Крамаренко, голова державного агенства з питань управління зоною відчуження. І якщо комп’ютери – це хоч відносно зрозуміло, то з чайниками і кавоварками складніше. Але і це не все – за словами Крамаренко, росіяни також винесли кухонний посуд, виделки, ложки та сервізи з готелю поруч із АЕС. Для цього «Старший» серед окупантів (Якушев, позивний Дев’яностий) примусив підписати акт передачі їм всього цього майна. У разі непідписання погрожувавзабрати співробітників ЧАЕС до Білорусі.

А пізніше сьогодні Білоруські Гаюн повідомив, що в Мозирі, Білорусь, помітили біля відділення російської служби експресс-доставки СДЕК КамАЗи вс рф, з яких російські військові вигружали замотані тюки з речами. Припускають що відправляли додому крадене – а ми припускаємо, що можливо саме оці виделки, ложки і сервізи з ЧАЕС. Подаруночки з сюрпризом.

24 лютого росія напала на Україну. Ми продовжуємо моніторити ситуацію. Якщо у вас є інформація про пересування російських військ або будь-яка інша інформація, якою ви хочете з нами поділитись, пишіть на [email protected] чи телеграм @JavelinSt. Для особливо чутливих даних – пишіть, ми скинемо більш зашифровані канали.

Ви також можете долучитись до проекту, стати волонтером, автором чи підтримати проект. Тут можна дізнатись як.

Подобається стаття? Ви можете підтримати проект прямо зараз!

карта Mono: 4441 1144 4023 5032

Paypal: [email protected]