5 березня нам написала читачка. Нам часто пишуть, але такий лист отримали вперше. Так я познайомилась з Марією*. У листі йшлось, що на базі Юрги на момент 5 березня було дві дивізії, які мали днями вилітати із Новосибірська. Марія не змогла назвати точної дати, але сказала, що їй скоро повідомлять. Вона також сказала, що в обох дивізіях зібрані молоді хлопці від 19 до 22 років, які або мають родичів в Україні, або є етнічним українцем. Всіх зібрали і обіцяли привезти до Санк-Петербурга у військову академію.

Вже на місці повідомили, що вони вилітають до України, воювати.

Ми вже чули схожі історії до цього, в чутках та новинах. Але це було вперше, коли ми мали таку історію прямо на руках. Ми перевірили дані наскільки це було можливим – людину, дані про базу.

У нас також був номер телефона Марії, тож ми подзвонили.

Марія ще раз підтвердила розповіла, що як тільки Кіріл*, брат її подруги, – саме через нього тримався з ними контакт – там опинився і дізнався, куди їх відправляють, то “всі відразу сказали, що не хочуть їхати воювати в Україну”. Але стикнулись з погрозами: брат подруги Марія відразу додала що дезертирів розстрілюють на місці. Як ми зрозуміли з її слів, самого розстрілу ніхто не бачив, але просто знають, що хтось намагався втекти, і їх розстріляли. Марія також розповіла, що командири в частині сказали брату ту її подруги, що тепер воєнний час, а значить дезертирство каратиметься розстрілом.

“Вони хочуть здатися!” – завершила історію Марія – “Ми [з сестрою мобілізованого – ред] їм розповідаємо, як правильно здаватися” – запевнила вона. – “Зброю на землю, руки високо підняти, не рухатись. Ми їм все розповіли!”.

В телефонній розмові Марія майже плакала. Вона ще в 2014 залишила росію, коли та анексувала Крим і розв’язала війну на Донбасі.

Прямо зараз дані про приховану мобілізацію не новина. Так у суботу 26 березня Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив у своєму телеграм-каналі, що в регіонах росії намагались провести приховану мобілізацію. Але коли ми отримали цього листа 5 березня, про приховану мобілізацію в росії багато не говорили.

Чому ми не відразу повідомили про це? Тому що була можливість вийти на них, а публікація могла б завадити. Але зв’язок протримався недовго: після 21 березня Марія сказала, що на зв’язок перестали виходити як Кіріл, так і його сестра.

Не хочуть воювати

Ця історія підтверджує інформацію про небажання російських військових воювати і такі історії як бунт контрактників в Білгороді, про який джерела “Обозрєвателя” розповідали їм у лютому. Але цікаве наступне: ще ще на самому початку повномасштабного нападу росії стало відомо про звільнення на Кубані командира взводу оперативної роти ОМОН “Пластун” місцевого управління Нацгвардії Фаріда Читава та його 11 підлеглих через відмову відправитися воювати в Україну. Про це повідомив голова міжнародної правозахисної групи “Агора” Павло Чіков. Повідомлялись, що вони вважали наказ їхати в Україну незаконним. Їх звільнили, але в Україну не відправили.

Про подібни випадок 12 березня пізніше повідомили і видання “Ґрати”. Вони написали, що близько 80 військовослужбовців морської піхоти рф відмовилися брати участь у війні проти України після того, як їх висадили на Херсонщині, і вони зрозуміли, що це не військові вчення. Але у них все склалось складніше, ніж у ОМОНівців: “Ґрати” повідомили, всіх, хто відмовився, повернули до окупованого Криму. Там вони написали рапорти про відмову брати участь у бойових діях. Але тих військовослужбовців, у кого вже був підписаний контракт, все одно задіяли у війні. Решту – строковиків – примушували відкликати рапорт, погрожуючи кримінальною справою. Тиск припинився після виступу Путіна 5 березня, в якому він заявив, що у війні не будуть використовувати строковиків. Після цього тим з строковикам, які відмовились воювати, сказали, що їх направлять продовжувати службу з окупованого росією Криму до Росії продовжувати службу.

Є і свіжіші дані: опублікувані журналістом Юрієм Бутусовим документи із захопленого штабу БТГр 59-го російського полку в селі Мала Рогань. Згідно них в частині було мінімум четверо військовослужбовців, які відмовилися їхати вбивати українців: командир взводу, сержант, старшина і рядовий. Причому згідно цих документів, як стверджує Бутусов, вони відмовились ще 18 лютого.

Чи таки всіх розстріюють?

Як показують історії зі звільненими ОМОНівцями і срочниками з Херсонщини, не всіх. Але і не всіх відпускають. Під час мобілізації також теоретично у громадян рф існує варіант вибрати замість армії альтернативну державну службу, або АДС. Але відомо, що російське Міноборни намагається перешкоджати цьому, а також що це соціально сприймається як щось, за що має бути “соромно”.

Що може означати, що весняний призив росії скоріше за все зібрати вдастся.

* з міркувань безпеки імена були змінені

24 лютого росія напала на Україну. Ми продовжуємо моніторити ситуацію. Якщо у вас є інформація про пересування російських військ або будь-яка інша інформація, якою ви хочете з нами поділитись, пишіть на [email protected] чи телеграм @JavelinSt. Для особливо чутливих даних – пишіть, ми скинемо більш зашифровані канали.

Ви також можете долучитись до проекту, стати волонтером, автором чи підтримати проект. Тут можна дізнатись як.

Подобається стаття? Ви можете підтримати проект прямо зараз!

карта Mono: 4441 1144 4023 5032