Звільнені ЗСУ території Київщина звільнена. На Чернігівщині знову піднято українські прапори над прикордонними загонами. Саме тут наприкінці лютого російські окупанти вторглись на територію України. Також піднято прапор над управлінням загону ДПСУ в Чернігові, повідомив голова Держприкордонслужби Сергій Дейнеко. З облцентру організували відносно безпечний маршрут для гуманітарної допомоги та евакуації – глава облдержадміністрації В’ячеслав Чаус.

Українські військові відкинули окупантів з Житомирщини, область повністю вільна – голова Житомирської ОВА. росіяни пішли з Народицької територіальної громади, де були окопані. Окупанти, відступаючи, замінували приватні будинки й ліси.

Атаки росії.  в неділю 3го квітня російські війска обстрілювали місто Новодружеськ у Луганській області з мінометів, обстріляли Слобідський район Харкова – за 9 людей загинули, 34 поранені, серед них 3 дітей. Тривають бої в Ізюмському напрямку.  В Одесі влучили у нафтопереробний завод і нафтосховища. Знищені резервуари з пальним, пошкоджено будівлі та газові комунікації.  Вранці 4 квітня в Одесі ракети пошкодили нежитлові будівлі.

По Миколаїву 4 квітня росія запустила касетні снаряди – міський голова Миколаїва Сенкевич. Розірвались поблизу зупинки та на дорозі у жвавому районі.  Багато людей, які стояли на зупинці та сиділи в маршрутці отримали поранення від осколків, які розлетілись навсібіч. Кілька людей загинуло на місці.

Окупанти готуються атакувати Харків, українські війська на Донбасі. Спікер Міністерства оборони Олександр Мотузяник: ворог налагоджує маршрути забезпечення, створює запаси боєприпасів і ракет, готує медустанови до прийому великої кількості поранених

У Херсонській області тривають бойові дії.

Переміщення російських військ. 4 квітня у Хойниках (Білорусь) помітилии новий ешелон з важкою технікою зс рф («Нона-С», «Солнцепьок», «Ракушка»),  експерти з Білоруського Гаюна підкреслюють: мова саме про завезення нової техніки. Усього, понад 40 одиниць різних машин. Станцію почали посилено патрулювати солдати армії Білорусі

Росія продовжує консолідувати сили для наступу на Донбас і перекидає в цей район найманців “Вагнера”, повідомляє британська розвідка. Маріуполь – ключова мета російського вторгнення, бо запезпечить сухопутний коридор із росії на окуповану територію Криму. Місто продовжує зазнавати інтенсивних ударів, проте українські сили стійкі та зберігають контроль у центральних районах

Злочини росії. Київщина. У звільнених містечках на Київщині знаходять страчених та закатованих людей.  2го та 3го квітня від очевидців почали з’являтись повідомлення та фотографії, які фіксують масове знищення цивільного населення у до того окупованих росіянами містах Буча, Ірпінь, Гостомель на Київщині. Тіла загиблих знаходять на вулицях, у ярах, у дворах за будівлями. Багато людей були розстріляні прямо на узбіччях доріг.  

У Бучі, над якою повернули контроль українські військові, виявили братську могилу, де поховано близько 300 людей. Найгірша ситуація у Київській області з людськими жертвами у Бородянці – Генеральний прокурор Ірина Венедіктова. Міністерка іноземних справ Об’єднаного Королівства Ліз Трасс повідомила, що Велика Британія буде збирати докази воєнних злочинів та передасть їх у міжнародний кримінальний суд, а винуваті у цих злочинах будуть притягнуті до відповідальності. 

Новини з-за порєбрика. російське пропагандистське агентство «РІА Новості» опублікувало статтю «Що росія має зробити з Україною». Пропагандисти відкрито заявили, що хочуть «деукраїнізувати та перевиховати» українців.

«Подальша денацифікація цієї маси населення полягає у перевихованні, яке досягається ідеологічними репресіями (придушенням) нацистських установок та жорсткою цензурою: не лише у політичній сфері, а й обов’язково також у сфері культури та освіти», — йдеться у статті.

24 лютого росія напала на Україну. Ми продовжуємо моніторити ситуацію. Якщо у вас є інформація про пересування російських військ або будь-яка інша інформація, якою ви хочете з нами поділитись, пишіть на [email protected] чи телеграм @JavelinSt. Для особливо чутливих даних – пишіть, ми скинемо більш зашифровані канали.

Ви також можете долучитись до проекту, стати волонтером, автором чи підтримати проект. Тут можна дізнатись як.

Подобається стаття? Ви можете підтримати проект прямо зараз!

Paypal: [email protected]