Федеральна розвідувальна служба Німеччини (BND) перехопила переговори російських військових, в яких ті обговорюють масові вбивства мирних жителів на Київщині. Схоже, що такі звірства були частиною плану. Про це сьогодні написав Der Spiegel. 

Ми подивилися матеріал і вибрали для вас з нього головне:

отож, видання повідомляє, що в перехоплених аудіозаписах військові рф обговорювали масові вбивства цивільних у Бучі. Іноді – дуже кокретно. Так в одній з перехоплених розмов російський солдат розповідає про застреленого ним та його товаришами людину на велосипеді. Фотографії вбитих людей на велосипеді є одними з найвідоміших свідчень злочинів у Бучі, яке поширили ЗМІ у світі. В іншій розмові, наведеній Der Spiegel йдеться, що людей спершу допитують, розстрілюють потім.

Видання також пише, що у BND є докази того, що найманці «ПВК Вагнера» відігравали ключову роль у звірствах в Бучі. Відомо, що ця група свого часу вже чинила подібне в Сирії.

Особливо важливі в матеріалі про перехоплені записи 2 речі: перша – в матеріалі Der Spiegel йдеться, що судячи з перехоплених розмов, вбивства в Бучі не були випадковими і не були чимось, що робили окремі солдати. Якщо буде так визначено слідством, це дозволить говорити про це як стратегію, спущену згори російським керівництвом. Der Spiegel пише, що судячи з аудіозаписів, про звірства російські військові говорять як про щось буденне, і що схоже, що вбивства мирних жителів стало стандартною практикою для російських військових і частиною стратегії – певно, щоб посіяти страх і зменшити спротив. Якщо буде доедено, це може дозволити засудити не тільки окремих військових за самі злочини, але і російське керівництво включно з Путіним – за віддання наказів.

Друга важлива річ в матеріалі – Der Spiegel пише, що судячи з записів йдеться про схожі інциденти крім Бучі в інших містах. Видання вказує на можливість подібного у районі Маріуполю. Якщо буде доведено, підкріплює перший пункт і дозволить юридично у суді доводити, що це не злочини окремих військових, а є ознакою наказів від російського керівництва.

Звичайно, російський уряд продовжує заперечувати, що російські військові несуть відповідальність за ці злочини проти мирного населення. Однак перехоплені коментарі німецькою розвідкою повністю спростовують заяви російського уряду про те, що рф не причетна до різанини у Бучі.

Der Spiegel також додає, що німецька розвідка 6 квітня поінформувала парламентарів про свої висновки та було проведено експертизу інших аудіозаписів, які можуть вказати на аналогічні події в інших місцях.

24 лютого росія напала на Україну. Ми продовжуємо моніторити ситуацію. Якщо у вас є інформація про пересування російських військ або будь-яка інша інформація, якою ви хочете з нами поділитись, пишіть на [email protected] чи телеграм @JavelinSt. Для особливо чутливих даних – пишіть, ми скинемо більш зашифровані канали.

Ви також можете долучитись до проекту, стати волонтером, автором чи підтримати проект. Тут можна дізнатись як.