Вчора, 12 квітня, The Guardian повідомили що Росія отримує боєприпаси та військову техніку з Іраку для використання її у війні проти України. За їх даними це здійснюється за допомогою іранських мереж із контрабанди зброї. Видання посилається на інформацію членів іракських бійців, що підтримуються Іраном, і регіональних розвідувальних служб.

The Guardian зазначає, що до росії були відправлені РПГ та протитанкові ракети, а також реактивні системи залпового вогню бразильської розробки, а також що влада Тегерана подарувала москві ракетний комплекс Bavar 373 іранського виробництва, схожий на російський С-300.  За словами джерела видання, 1 квітня група шиїтів “Хашд аль-Шаабі” також розібрала та відправила частинами Ірану дві самохідні реактивні системи залпового вогню Astros II бразильської розробки, відомі в Іраку як ліцензійна версія Sajil-60.

Але ми на це подивились і у нас виникли питання.

Так наш експерт Станіслав Маньков зазначає, що у росії і так купа своїх зенітних ракетних систем, тож виглядає не дуже логічним тягнути іракську копію С-300, яке у росії і так є.

ASTROS II GO Fotos: Jorge Cardoso

Так само дивно на його думку виглядає ситуація з РСЗВ (реактивною системою залповоого вогню) Astros II, враховуючи що в росії також багато РСЗВ. Маньков окремо підкреслив, що Astros II не дуже сумісні з наявним запасом ракет до радянсько-російських РСЗВ.

“Немає ніякого сенсу тягнути з Іраку через Іран те, чого і так вистачає на росії: ЗРК рівня С-300, РСЗВ рівня Смерча та неназвані РПГ і ПТРК”, – сказав він.

Це вже не говорячи про те, що С-300 – це ППО і техніка, яку використовують головним чином при обороні від ракет та літаків. Це точно не те озброєння, яке росії треба найбільше на даний момент.

Тож постає питання: нащо росії тягти ці зразки зброї, коли у неї достатньо власних ЗРК, РСЗВ та РПГ з ПТРК ? Іракське зазначене озброєння, як зазначає Станіслав, не являє собою якісного нового рівня.

Можлива відповідь: це прикриття.

“Можливо, це прикриття поставок чогось дійсно цікавого. Скоріше за все, чогось підсанкційного та західного виробництва: танкові тепловізори, критичні компоненти авіоніки для літаків та гелікоптерів, оптика чи системи зв’язку, комплектуючі до БПЛА.”

Звичайно, підкреслив Станіслав Маньков, це тільки припущення. Але історія знає приклади, коли країни намагаються обходити ембарго на продаж їм зброї або інші подібні обмеження шляхом приховування факту продажу, обману, маскування – купівля Суданом зброї у росії та Китаю, коли боєприпаси перепаковувались, щоб приховати їх походження – лиш один з прикладів.

24 лютого росія напала на Україну. Ми продовжуємо моніторити ситуацію. Якщо у вас є інформація про пересування російських військ або будь-яка інша інформація, якою ви хочете з нами поділитись, пишіть на [email protected] чи телеграм @JavelinSt. Для особливо чутливих даних – пишіть, ми скинемо більш зашифровані канали.

Ви також можете долучитись до проекту, стати волонтером, автором чи підтримати проект. Тут можна дізнатись як.