2 квітня почала з’являтись з’являтись дані про 3000 фактів сексуального насильства від початку війни з посиланням на слова Дмитра Вернигора, голови ГО “Українська Медична Місія” (УММ). Ми вирішили розібратись: отож: УММ є локальними партнерами ООН в Україні, а про 3,000 випадків Дмитро Вернигор заявив в ефірі телеканалу ПРЯМИЙ.  

Ми звернулись до УММ щодо того, як рахувалась ця цифра. Нам відповіли, що інформація оцінюється з різних джерел:

 “Це і особистий склад ВСУ, система охорони здоров’я, соціальні служби тощо. Такі цифри звучали в телевізійному марафоні, який йде за участі усіх провідних ТВ каналів України. Експерти вважають, що ці цифри замалі для тієї реальності війни, в якій опинились цивільні люди в результаті російскої агресії в Україні.”

в УММ також додали, що це не є наразі офіційною статистикою, тобто такою яка є результатом відкритих кримінальних проваджень, адже багато з постраждалих жінок ще навіть не мали змоги звернутись з подібними заявами:

“Зараз складно оцінювати реальну кількість постраждалих від насильства, тому що багато людей знаходяться на тимчасово окупованих територіях, велика кількість еваюкуйованих жінок ще офіційно не звернулася з заявами до правоохороних органів.” – заявили в УММ.

2 квітня Міністерство оборони України опубліковали інформацію про знайдені тіла оголених 4-5 жінок в 20 км від Києва. Також повідомлялось факт згвалтування дівчат до 10 років в Київській області.  За словами міського головм Ірпеня Олександра Маркушина, російські окупанти в Ірпені розстрілювали жінок та дівчат, а потім танками їздили по їхніх тілах.

Міністерка іноземних справ Об’єднаного Королівства Ліз Трасс повідомила, що Велика Британія буде збирати докази воєнних злочинів та передасть їх у міжнародний кримінальний суд, а винуваті у цих злочинах будуть притягнуті до відповідальності. 

24 лютого росія напала на Україну. Ми продовжуємо моніторити ситуацію. Якщо у вас є інформація про пересування російських військ або будь-яка інша інформація, якою ви хочете з нами поділитись, пишіть на [email protected] чи телеграм @JavelinSt. Для особливо чутливих даних – пишіть, ми скинемо більш зашифровані канали.

Ви також можете долучитись до проекту, стати волонтером, автором чи підтримати проект. Тут можна дізнатись як.

Подобається стаття? Ви можете підтримати проект прямо зараз!

карта Mono: 4441 1144 4023 5032

Paypal: [email protected]