Відбиті атаки окупантів.  на Херсонщині українські бійці розбили артилерійський підрозділ окупантів, що готувався до обстрілів мирних населених пунктів. Повітряні сили ЗСУ збили ще один ворожий літак – за попередніми даними, винищувач-бомбардувальник, – а також крилату ракету та безпілотник російських окупантів. 

“Елітний полк”. В Україні ліквідовано 55 десантників “елітного полку ВДВ” Росії – ЗМІ

Британська розвідка: незважаючи на зміну фокусу і перекидання ресурсі для боїв на сході України, росія продовжить стикатися з проблемами деморалізації російських військових і дефіцитом ресурсів та особового складу .

Атаки ворога. За минулу добу російські війська нанесли 48 ударів із РСЗВ, артилерії та мінометів по Харкову — голова ОВА Синєгубов.   З початку повномасштабної війни у Харкові вже зруйнова 972 будівлі, з них майже 780 – це житлові будинки харків’ян – мер міста Ігор Терехов  

В районі Харкова до п’яти батальйонних тактичних груп ворога продовжують блокувати місто та обстрілювати його з реактивних систем залпового вогню, ствольної артилерії та мінометів.

З вечора 6 квітня окупанти обстрілюють Золоте й Гірське на Луганщині. Обстріли тривали вночі та зранку. За словами очільника області Сергія Гайдая, руйнувань дуже багато: і в інфраструктурі, і в житловому фонді. В області не залишилось жодної вцілілої лікарні. За словами голови області, окупанти обстріляли кожен медичний заклад Луганщини.

Пересування ворога. Сьогодні близько 16:00 на трасі М10 з боку Калінковичів у бік Гомеля була помічена повна вантажівка 30-мм. снарядів. Такі снаряди використовуються для автоматичних гармат 2A42, які встановлюють БМП 2, і для гармат 2A72, які ставлять на БТР 82А. Пишуть що взагалі вдень багато рухається техніки, раніше тільки вночі.

Білоруський Гаюн повідомляє, що сьогодні близько 20:00 в Єльську, з боку села Бовгорка на залізничний вокзал приїхало щонайменше 20 танків. На вокзалі одразу проводять завантаження техніки на платформи. Відомо, що в районі 19:00 ці ж танки їхали через поле, а далі пройшли через місто прямо асфальтом. На кожній машині сиділи солдати ЗС РФ, а ззаду були помічені ящики для боєприпасів, колоди та матраци. За останньою інформацією від motolkohelp, російські військові залишили військовий аеродром у Ліді. Всю техніку було вивезено, немає й російської авіації.

Заборонили ходити в ліс. В Білорусі заборонили ходити ще в один ліс – вже в третьому районі Гомельській області. Сьогодні закрили ліси в Калінкавіцькому районі. Пояснили «ризиком виникнення лісових пожеж» , хоча в прогнозі дощі. В Калінковичах знаходиться один з аеродромів, звідки запускались ракети по Україні, у їх бік часто бачать рух  російської техніки.

Два інші райони, де вже діє заборона на захід у ліс, – це Гомельський та Мозирський райони. У гомельському пояснюють циклоном, у Мозирському – поки не придумали . Там можуть проводитись навчання російських військ або ця територія може мінуватись

“Відмовники”. 60 псковських десантників відмовилися їхати воювати в Україну. Пишуть, що таких може стати більше. 

Буча. Мер Бучі Анатолій Федорук повідомив, що з кожним днем ​​зростає кількість виявлених тіл у місті, майже всі – застрелені.Станом на 6 квітня – 320 вбитих цивільних. “З тілами зараз працюють фахівці – криміналісти, правоохоронці, але кількість виявлених тіл зростає з кожним днем”.

Прямий наказ згори. Розвідка Німеччини (BND) перехопила переговори російських військових, в яких ті обговорюють вбивства у Бучі. Про це сьогодні написав Der Spiegel.  Судячи з перехоплених розмов, вбивства в Бучі не були випадковими і не були чимось, що робили окремі солдати. Схоже, що вбивства мирних жителів стало стандартною практикою для російських військових і частиною стратегії – певно, щоб посіяти страх і зменшити спротив. Der Spiegel також пише, що судячи з записів йдеться про схожі інциденти крім Бучі в інших містах. Видання вказує на можливість подібного у районі Маріуполю.

Участь Росії у Раді з прав людини ООН припинено. Але (важливо): подавати в суд з прав людини на Росію ще можна буде протягом наступних півроку – тобто все , що відбуватиметься наступні півроку, до вересня, можна буде засуджувати у суді

Ленд-ліз. Сенат США одноголосно ухвалив законопроєкт щодо відновлення програми часів Другої світової війни – дозволить Байдену ефективніше надсилати зброю та інші поставки в Україну.

Санкції. ЄС затвердив нові санкції проти РФ: пакет міститиме нові персональні санкції проти російських олігархів, пропагандистів, військового та безпекового апаратів РФ та ключових осіб з промислового та технологічного сектору. Містить вугільне ембарго і транспортну блокаду.

24 лютого росія напала на Україну. Ми продовжуємо моніторити ситуацію. Якщо у вас є інформація про пересування російських військ або будь-яка інша інформація, якою ви хочете з нами поділитись, пишіть на [email protected] чи телеграм @JavelinSt. Для особливо чутливих даних – пишіть, ми скинемо більш зашифровані канали.

Ви також можете долучитись до проекту, стати волонтером, автором чи підтримати проект. Тут можна дізнатись як.